Stamboomonderzoek voor iedereen

FAQ

Kan ik ook zelf mijn stamboom uitzoeken?

Dat kan zeker, als je weet waar je moet zoeken. Vooral de eerste 200 jaar terug in de tijd zijn redelijk goed te doen in Nederland. Let er wel op dat je steeds originele bronnen gebruikt (bijvoorbeeld de akten van de Burgerlijke Stand, die vaak al online beschikbaar zijn) en niet zomaar een stamboom overneemt van internet, want daarin zitten nog wel eens foutjes. Verder kun je het stappenplan van het CBG volgen. Natuurlijk mag je ook altijd contact met ons opnemen, bijvoorbeeld voor een verdiepend onderzoek of een onderzoek verder terug in de tijd.

Ik wil wel graag zelf onderzoek doen, maar ik heb daar wat hulp bij nodig. Kunnen jullie me helpen?

In veel gevallen kunnen wij ondersteuning bieden bij onderzoek wat je zelf doet. Uiteraard kost dit ons tijd, waardoor we het niet kosteloos kunnen doen, maar het is mogelijk wel goedkoper dan dat wij het volledige onderzoek voor je doen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wat voor andere onderzoeken kunnen jullie doen, behalve de standaardonderzoeken die op de website staan?

Ieder historisch onderzoek geven we graag een kans. Zien we geen mogelijkheden, dan laten we je dat uiteraard snel weten en/of verwijzen we je door. Voorbeelden van onderzoeken die we tot nu toe gedaan hebben:

  • Voorwerpen waarop een familiewapen stond afgebeeld: naar welke familie verwijst dit wapen?
  • Er is een gerucht in de familie dat we afstammen van (een bepaald echtpaar, een buitenlandse voorouder, etc.), is dit waar?
  • Ik woon in een historisch pand. Wat is er terug te vinden over de geschiedenis, eerdere bewoners, andere functies van dit pand?
  • Een aantal bevrijde Franse galeislaven is in Nederland terechtgekomen. Wat is er over hun leven daar terug te vinden?
Kunnen jullie ook onderzoek doen in het buitenland?

Hoewel bepaalde basisprincipes overal gelden, verloopt onderzoek in andere landen vaak toch net even anders dan in Nederland. Dat geldt ook voor de beschikbaarheid van de benodigde bronnen. Wij zijn gespecialiseerd in Nederlands onderzoek. Daarom nemen wij geen volledig buitenlandse onderzoeken aan. Soms blijkt tijdens een onderzoek wel eens dat een bepaald spoor naar het buitenland leidt. Afhankelijk van het onderzoek kijken we dan naar de mogelijkheden voor verder onderzoek. Zijn die mogelijkheden er niet, dan brengen we een lager bedrag in rekening dan geoffreerd. Of we daarna ook nog door kunnen verwijzen naar buitenlandse onderzoekers, is afhankelijk van het land waar het om gaat.

Welke persoonlijke gegevens moet ik aanleveren als jullie onderzoek voor me doen en waarom?

Als we een een stamboomonderzoek voor je doen (bijvoorbeeld één van de standaardonderzoeken die worden genoemd op onze Voorproeven-pagina), moeten we in ieder geval weten wie je ouders zijn, en in veel gevallen ook wie je opa’s en oma’s zijn. Van deze personen hebben we hun volledige namen nodig en ook hun geboortegegevens (datum en plaats). Deze informatie vormt het startpunt van ons onderzoek, waarmee we de eerste 100 jaar terug in de tijd kunnen overbruggen. Voor genealogische bronnen uit die periode gelden namelijk verschillende openbaarheidsbeperkingen. Indien nodig kunnen we op basis van de aangeleverde gegevens ook meteen de persoonskaarten en/of persoonslijsten van reeds overleden (groot)ouders opvragen bij het CBG|Centrum voor Familiegeschiedenis. De gegevens die je ons aanlevert worden uiteraard alleen gebruikt voor het onderzoek en niet aan derden verstrekt, behalve voor het opvragen van de persoonskaarten en/of persoonslijsten.

Om een offerte voor je op te stellen hebben we altijd je adresgegevens nodig, ongeacht het soort onderzoek. Deze gegevens worden uiteraard zorgvuldig behandeld en nooit aan derden verstrekt.

^Top